4 Renk Direnç Hesaplama
Direnç Parametreleri
1. Renk Bandı-
Renk Seçin
-
-
Siyah0
-
Kahverengi1
-
Kırmızı2
-
Turuncu3
-
Sarı4
-
Yeşil5
-
Mavi6
-
Mor7
-
Gri8
-
Beyaz9
-
-
Renk Seçin
-
-
Siyah0
-
Kahverengi1
-
Kırmızı2
-
Turuncu3
-
Sarı4
-
Yeşil5
-
Mavi6
-
Mor7
-
Gri8
-
Beyaz9
-
-
Renk Seçin
-
-
Siyah×1 Ω
-
Kahverengi×10 Ω
-
Kırmızı×100 Ω
-
Turuncu×1 kΩ
-
Sarı×10 kΩ
-
Yeşil×100 kΩ
-
Mavi×1 MΩ
-
Mor×10 MΩ
-
Gri×100 MΩ
-
Beyaz×1 GΩ
-
Altın×0.1 Ω
-
Gümüş×0.01 Ω
-
-
Renk Seçin
-
-
Kahverengi± 1%
-
Kırmızı± 2%
-
Yeşil± 0.5%
-
Mavi± 0.25%
-
Mor± 0.1%
-
Gri± 0.05%
-
Altın± 5%
-
Gümüş± 10%
-
Sonuç
Direnç Renk Kodları
Renk kodları, bir direncin Ohm cinsinden direnci ve yüzdesel tolerans değeri gibi belirli elektrikli bileşenlerin derecelendirmelerini belirtmek için kullanılan kodlardır. Aynı zamanda kondansatörleri, bobinleri, diyotları ve diğer elektronik bileşenleri derecelendirmek için de kullanılır. Ancak, en tipik olarak dirençler ve bobinler için kullanılır. Bu hesaplayıcı ile yalnızca direnç değerlerini hesaplayabilirsiniz.
Aşağıda, direnç renk kodlarını kullanarak direnç değerinin ve toleransının hesaplanması için kullanılan örnek bir tablo gösterilmektedir.
Renk Kodlaması Nasıl Yapılır?
Dirençler için renk kodlaması, IEC 60062’de tanımlanan uluslararası bir standarttır. Yukarıdaki tabloda gösterilen direnç renk kodları, önemli rakamları, çarpanı ve toleransı temsil eden çeşitli renkleri içerir. Bu sayede hangi rengin ne ifade ettiği, direnç üzerindeki renk bandının konumuna bağlıdır. Tipik bir dört bantlı dirençte, direncin nasıl okunması gerektiğini belirtmek için üçüncü ve dördüncü bant arasında bir boşluk vardır (soldan sağa, aralıktan sonraki yalnız bant en sağdaki banttır). Aşağıdaki açıklamada, dört bantlı bir direnç kullanılacaktır. Diğer olası direnç varyasyonları daha sonra açıklanacaktır.
Önemli Rakam Bileşeni
Tipik bir dört bantlı dirençte, birinci ve ikinci bantlar önemli rakamları temsil eder. Bu örnek için sarı, mor, turuncu ve altın şeritli yukarıdaki şekli, tabloyu kullanarak incelediğimizde sarı bandın 4 sayısını ve mor bandın 7 sayısını temsil ettiğini görürüz.
Çarpan
Üçüncü turuncu bant çarpandır. Tabloyu kullanarak, çarpan değerini 1000 olarak buluruz. Bu çarpan, önceki bantlardan belirlenen anlamlı rakamlarla (4 ve 7 yani 47) çarpılır. Bu sayede, 47000Ω veya 47kΩ değeri hesaplanmış olunur.
Tolerans
Dördüncü bant her zaman mevcut değildir. Ancak, olduğu zaman toleransı temsil eder. Bu örnekteki altın bant, ±%5’lik bir toleransı gösterir. Bu da, değerinin her iki yönde de %5’e kadar (44.65kΩ ile 49.35kΩ) değişebileceği anlamına gelir.
Ünal KURTGÖZ (Yazar)
Hayal gücü bilgiden kıymetlidir.
Makaleleri
16
Makale Okunması
87447
Yorumunuz Gönder